Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flicka blev våldtagen - våldtäktsmannen hyllades

UPPDATERAD 00.16. Våren 2009 våldtogs en 14-årig flicka på en skoltoalett i Bjästa. En 15-årig pojke dömdes för brottet och dömdes också senare för en annan våldtäkt.

Men flickan var den som blev förtalad och utstött.

Som allehanda.se tidigare berättat dömdes en ung pojke vid två tillfällen - mot två olika flickor - för våldtäkt under 2009. Vid båda tillfällena i såväl tingsrätt som hovrätt.

I SVT:s Uppdrag Granskning på onsdagskvällen rullades det upp en skrämmande historia om hur flickan tvingats utstå ren förföljelse på Internet i form av riktade bloggar samt på en särskild Facebooksida som på kort tid fick tusentals medlemmar. Där hyllades pojken förbehållslöst och påhoppen på flickan var mycket grova.

– Folk som jag trodde att jag kunde lita på visade sig vara skitstövlar, rent ut sagt, säger flickan till Uppdrag granskning.

Bjästaskolan har kritiserats av Skolinspektionen för att de inte utredde flickans stödbehov och kränkningarna hon har tvingats utstå utreds just nu av diskrimineringsombudsmannen.

Vem bär ansvaret för hela den här historien?

– Väldigt många. Vuxenvärlden, det är vuxna som drivit på. När man hör hur de uttalar sig i programmet, då funderar jag över om de pratar så med sina barn vid middagsbordet. Det är de vuxna som legitimerat smutskastningen, säger barn -och utbildningsnämndens ordförande Birgith Olsson Johansson.

Inte heller kyrkan ville ta parti för flickan då de ville hålla sig neutrala i frågan.

– Jag är oerhört ledsen, väldigt berörd, säger Nätra och Sidensjös kyrkoherde Kurt Enberg.

I dag bor flickan på annan ort där hon studerar – och flickans mamma hoppas att hon så får fortsätta.

– Jag anser att man riskerar hennes välmående om man tvingar henne tillbaka, säger mamman.

Läs mer i torsdagens ÖA eller läs hela tidningen på nätet. Gå till .