Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera våldsdåd i Afghanistan

Talibanrörelsen trappar upp våldet i Afghanistan och flertalet av de åtta amerikaner som dödades i onsdags på en militärbas var CIA-agenter. Dagen innan dödades fem kanadensiska medborgare av en vägbomb.

Jobbet gjordes av oss, sade Yusuf Ahmadi, från en hemlig ort till nyhetsbyrån AFP.

"Jobbet" Ahmadi syftade på var attacken i tisdags då fem kanadensiska medborgare - fyra soldater och journalisten Michelle Lang - dödades av en vägbomb som exploderade under deras bepansrade fordon när de körde på en väg i Kandaharprovinsen i landets sydöstra del.

Kandahar är den afghanska provins där talibanerna anses ha sina starkaste fästen.

Militär med bombväst

Ytterligare en talesman för talibanrörelsen meddelade på torsdagen att det var talibaner som låg bakom självmordsattacken mot en militärbas där åtta amerikaner - varav flertalet var CIA-agenter enligt amerikanska källor - dödades i östra Afghanistan i onsdags.

Enligt talesmannen var självmordsbombaren en officer i afghanska armén.

Mannen bar en bombväst som han utlöste när han gick in på Chapmanbasen i Khostprovinsen nära den pakistanska gränsen.

Attacken är därmed det svåraste slaget - räknat i mänskliga förluster- mot den amerikanska underrättelsetjänsten CIA sedan 1983, enligt det brittiska mediebolaget BBC.

I en annan del av det våldshemsökta landet meddelade den afghanska polisen på torsdagen att talibangerillan halshuggit sex afghaner som de betraktade som förrädare eftersom de samarbetat med de afghanska myndigheterna.

Reportrar kidnappade

Offren hittades på torsdagen med huvudena helt och hållet avhuggna i ett hus nära huvudorten i provinsen, sade provinsen Uruzgans polischef Juma Gul Hema till AFP.

En sjunde man ska ha överlevt attacken, men han uppges ha ett djupt skärsår över halsen.

Polisen bekräftade också att de halshuggna männen "samarbetat med myndigheterna".

På torsdagen kom också uppgifter om att två franska journalister och deras tre afghanska pistolmän kidnappats i huvudstaden Kabul av okända beväpnade män.