Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera skolor läggs ned

Högstadieskolor ska läggas ned i Härnösand.
Och nedlagda skolor kan återuppstå.
Nu har kommunen bestämts sig för att minska antalet högstadieskolor i Härnösand

Härnösands kommun har nu fyra högstadieskolor. Men snart ska det bli två, möjligen tre. Skolnämnden har ställt sig bakom ett förslag att minska antalet skolor. De nuvarande anses vara för små.

– Hela den här frågan handlar om att öka kvalitén i utbildningen på högstadiet, säger Fred Nilsson, kommunalråd (S).

Men exakt vilka skolor är ännu osäkert. Ett huvudalternativ som man nu jobbar med är att låta Franzéskolan återuppstå. Den skola som i stor turbulens lades ned för några år sedan. En annan idé handlar om att bygga om Campusområdet till en ny högstadieskola på Härnön. Möjligt är att Kiörningskolan även blir kvar.

Det har funnits ideér om att bygga helt nytt. Men dessa är inte längre så heta.

Härnösand har nu fyra kommunala högstadieskolor, Gerestaskolan, Murbergskolan, Landgrensskolan och Kiörningskolan. Två av dessa Murbergskolan och Gerestaskolan är i princip fulla och kan inte ta emot elever från andra skolor.

Men det finns även argument mot de två övriga. Kiörningskolans lokaler är slitna. Dessutom går kontraktet med Hemfosa, som äger skolbyggnaderna ut 2016. Men även Franzénskolan kräver en omfattande upprustning för att kunna vara ett godtagbart alternativ.

Landgrenskolan har nyligen rustats upp men anses omodern och kan bli nedlagd till förmån för en skola i Campusområdet. Nu vill man ha moderna och ändamålsenliga lokaler.

– Vi vill satsa på att ge barnen och eleverna möjlighet att nå målen. Vi vill stärka läraryrkets attraktivitet och stärka arbetsmiljön. Här är lokalöversynen en viktig del där vi kan satsa på arbetsmiljön för både lärare och elever, säger Amanda Lind kommunalråd (MP).

Politikerna har inte än bestämt sig för vilka skolor som ska finnas kvar. Landgrenskolan skulle till exempel kunna vara ett alternativ till en ny skola på Campusområdet.

En tanke är att Murbergskolan skulle åter kunna bli en skola för lite yngre barn. Det behövs fler skolplatser för yngre barn och här ska man titta på senare.

Ännu är inget klart mer än målsättningen att minska högstadieskolorna. Exakta förslag kommer att presentera antingen sent i vår eller tidigt i höst.

– När det gäller skolorganisationen så är det bra att det ges möjligheter till en bred diskussion och att utredningen också speglar hela grundskolans organisation. Vi har inte än fått ta del av utredningen som gjordes under hösten av TM konsult, säger Klayd Svanholm, Lärarförbundet.