Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera månaders kö till Sfi i Sollefteå: "Bristerna finns över hela landet"


Kön till Svenska för invandrare, Sfi, växer i Sollefteå, medan svårigheterna att rekrytera behöriga lärare består och lokalerna är för få.
– Vi jobbar med de resurser vi har och så fort elever går vidare tar vi in nya, säger Christer Sjödin, rektor för vuxenutbildningen.

Idag får den som vill läsa Svenska för invandrare, Sfi, i Sollefteå vänta två–tre månader efter att arbetsförmedlingen anmält den sökande till utbildningen.

– Det är inte unikt bara för Sollefteå, bristerna finns över hela landet. Det är ju inte så konstigt med tanke på de flyktingströmmar som är, säger Christer Sjödin.

Han hänvisar till att det helt enkelt utbildas för få lärare till att undervisa i Sfi.

– Behörighetskravet är ju 30 högskolepoäng i svenska som andra språk och en del lärare har fått läsa de poängen på betald arbetstid.

Idag har Sollefteå en övervägande del behöriga lärare, även om de är för få för att täcka det stora behovet av Sfi-undervisning.

Idag undervisar vi omkring 200 elever i Sfi. Vi kan ju inte rekrytera en ny lärare och ta fram en ny lokal för varje ny grupp. Därför växer köerna i väntan på att platser ska bli lediga, säger Sjödin.

Har ni just nu stående rekrytering av dessa lärare?

– Nej, vi har haft en annons ute innan jul. Det kommer att gå ut en ny i slutet av februari, början på mars. Den ska vi låta ligga så får vi se vad som händer.

Planer har funnits på att föra ut Sfi-undervisning till asylboendena i Stöndar, Gålsjö och Helgum.

– Det kräver att vi har lärare ute på plats, så det är en del logistik inblandat i det. Vi har börjat med det i Junsele och när vi har utvärderat hur det fungerar där så får vi se hur vi ska gå vidare, säger Christer Sjödin.

Sollefteå kommun har eventuellt en lokal i en byggnad på Nipanområdet på gång för utökad Sfi-undervisning under 2016. Beslut om detta ska tas i kommunstyrelsen.

■■ Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Allehandas nya app till Iphone eller till Android.