Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera laviner i Jämtlandsfjällen

Annons

Det kan vara klokt att tänka sig för vid skidbacken. Under dagen har tre laviner gått i Åre och en i Tegefjällsområdet, rapporterar lokala medier. Ingen har skadats.

Vid ett tillfälle på eftermiddagen sökte ett 20-tal personer från fjällräddningen efter eventuellt nödställda. Ingen person har dock hittats.

Det är skidåkare som utlöst lavinerna, men vi har säkra vittnesuppgifter om att ingen har dragits med, säger Linda Wasell, pressansvarig på Skistar till SVT Jämtland när kanalen når henne efter de första tre lavinerna.

Nysnö och skiftande temperaturer gör att lavinfaran var satt till en trea på den femgradiga skalan i Bydalen, Åre och Ramundberget på söndagen, vilket innebär att laviner utlösta av människor är sannolika och att spontana laviner är möjliga.

Dessutom flaggade Tandådalen/Hundfjället, Tänndalen, Vemdalen, Idre och Kittelfjäll med en tvåa medan Stöten i Sälen låg på en etta.

Skidåkning utanför pistade områden bör enligt Svenska liftanläggningars organisation bara ske med uppdaterad information, försiktighet, rätt utrustning samt riktig kunskap om vad som ska göras om en lavin faktiskt går.

Mer läsning

Annons