Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera hotfulla samtal från bedragare

Annons

På löpande band berättar småföretagare om hotfulla samtal från blufföretaget 118 108. De kände sig tvingade att tacka ja till oönskade avtal för miljoner.

Slänga på luren? Det hjälpte inte. Då ringde "säljarna" upp igen - och hotade med Kronofogden.

Som en maskin läser "säljare" upp avtal i luren. Det talas om "guldpaket" och "specialavtal" - tusentals personer har hetsats att säga "ja" på de avtalsbindande frågorna.

Den som sitter i andra änden har ingen chans att protestera. Den som vägrar avtalet får ett löpande abonnemang som blir ännu dyrare, säger åklagare Anna Palmqvist till TT.

Om den uppringda personen skulle ha sagt nej skenar kostnaden ofta från drygt 7 500 kronor till minst det dubbla.

Jag försökte värja mig så bra jag kunde eftersom jag inte beställt något. Säljaren var kort i tonen och direkt obehaglig. Jag kände mig trängd och såg ingen annan utväg än att gå med på avtalet, säger en kvinna i tingsrätten.

Försvarsadvokat Jan Urwitz, som företräder en misstänkt huvudman, undrar varför hon inte bara lade på luren.

Det gjorde jag. Men han ringde upp igen.

Ett sextiotal personer är kallade till målsägandeförhör i rättegången. De flesta har påtvingats avtal om nätannonser, enligt åtalet mot 22 personer som misstänks för grovt bedrägeri. Med hot om inkasso har 438 personer betalat fakturor till ett värde av 4,3 miljoner kronor. Ytterligare drygt 700 personer har krävts på drygt 21 miljoner kronor utan att betala.

Åklagaren ska föreslå fleråriga fängelsestraff för huvudmännen.

Mer läsning

Annons