Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera fall av våld på äldreboenden

Annons

Förra året anmäldes 23 fall av misshandel på landets äldreboenden, varav drygt hälften på demensboenden. Flera av misshandelsfallen var allvarliga.

Det är Aftonbladet som granskat de lex Sarah-anmälningar som kommit in till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) under 2013.

Det är 23 fall för mycket. Vi brukar trycka på att när en person kommer till ett demensboende ska man göra en riskbedömning. Genom sin sjukdom kan de få nästan paranoida inslag, de kan tro att någon är ute efter dem, säger Anna Karin Nyqvist, enhetschef på IVO, till tidningen. Sådana saker kan göra att de blir aggressiva.

Senast i måndags skedde en allvarlig händelse på ett äldreboende. En 93-årig dement man misstänks för dråp sedan en 89-årig man hittats död efter ett bråk männen emellan på ett servicehus i Karlshamn under natten till måndagen.

Nu har kommunen valt att göra en anmälan enligt lex Sarah till Inspektionen för vård- och omsorg. Kommunen har också inlett en egen utredning av det som hänt för att ta reda på om det finns några brister i verksamheten.

Mer läsning

Annons