Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera döda i snöoväder

Annons

Flera personer rapporteras döda efter ett kraftigt snöoväder i nordöstra USA, men den exakta siffran är oklar. Minst nio döda uppger brittiska Sky News, medan Reuters uppger tre döda.

Flera av dem har omkommit till följd av svåra trafikförhållanden i Michigan, Kentucky, Indiana och Illinois.

Enligt myndigheterna frös en alzheimers-sjuk kvinna ihjäl när hon vandrat iväg från sin bostad på landsbygden i delstaten New York. Medier rapporterar också att en person som arbetade som snöröjare i närheten av Philadelphia dog när en hög med omkring 30 meter salt föll över honom. Saltet skulle spridas ut på vägarna runt staden.

Det har snöat rejält i New York under natten mot i dag. Vid fyratiden på morgonen hade det fallit drygt 12 centimeter snö i Central Park, skriver New York Times.

Kyla och starka vindar rapporteras från Mississippi till Atlantkusten - enligt vissa väderrapporter kan det bli köldrekord i dag. Mest snö verkar det ha kommit i Massachusetts i nordöstra USA - nästan 60 centimeter har fallit på en del platser där.

Delstaterna New York och New Jersey har utlyst nödläge.

Det värsta snöandet i New York-regionen ska dock vara över och fram emot lunch (lokal tid) ska det sluta helt. "Åtta till tio tum (snö) väntas för staden, mer för delar av Long Island", rapporter nytimes.com. Det motsvarar 20-25 centimeter.

De flesta gator i New York har redan tidigt på morgonen plogats "en, om inte två eller tre gånger", säger en ansvarig tjänsteman till New York Times. Över tusen flyg har ställts in eller försenats, rapporterar Reuters.

På morgonen var det 11 minusgrader och mycket kalla vindar i New York. Skolorna i staden håller stängt i dag, i första hand på grund av kylan och inte snön. Många skolor i regionen har också stängt.

Jag manar invånarna i New York att vara försiktiga, undvika resor och stanna inomhus, sade delstatsguvernören Andrew Cuomo i New York.

Både Cuomo och New Jersey-guvernören Chris Christie har givit order om att alla inte helt oumbärliga offentliganställda ska stanna hemma från jobbet. Flera skolor i New Jersey och i andra delstater i nordost håller också stängt i dag.

Ovädret ses som en första utmaning för staden New Yorks nye borgmästare Bill de Blasio. Efter ett möte med en krisgrupp manade han New York-bor att hålla sig borta från gatorna.

Det här är första gången av många som jag ber er: snälla, stanna inomhus. Låt bilen stå, och gå inte utomhus om ni inte absolut måste.

Snöstormen Hercules - med vindar på 105 kilometer i timmen - har orsakat stora snödrivor på vägarna och flera av dem har fått stängas. Trafikstörningar rapporteras från Vermont i norr till Washington DC i söder och snöfallet sprider sig till sydligare delstater, skriver AFP.

Mest snö verkar ha kommit i Massachusetts i nordöstra USA - 61 centimeter hade fallit på ett ställde i delstaten.

Över 4 000 internationella och nationella flygavgångar har ställts in längs östkusten.

Mer läsning

Annons