Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera attentat i Pakistan

Två pakistanska städer utsattes på måndagen för allvarliga bombdåd.

Minst tio personer dödades och ett 50-tal skadades när en självmordsbombare sprängde sig i luften utanför en domstol i Peshawar på dagen. Sent på kvällen dödades minst 15 personer i Lahore, när två sprängladdningar detonerade på en välbesökt marknad nästan samtidigt. Omkring 100 personer skadades enligt polisen.

Gränsstaden Peshawar, som ligger i Nordvästra gränsprovinsen nära Afghanistan, har varit hårt drabbad av terrordåd de senaste månaderna med hundratals dödsoffer som följd.

Bashir Bilor, hög företrädare för delstatsregeringen, berättade för journalister att måndagens attentatsman hade anlänt i en rickshaw.

Han försökte komma in i byggnaden men stoppades av säkerhetsarrangemangen, sade Bilor och uppgav att förövarens avsprängda huvud hittats närmare 70 meter från domstolens entré.

På vems uppdrag självmordsbombaren agerat kunde man inte säga med säkerhet.

Inte heller i Lahore var det kort efter attentaten klarlagt vem som bar ansvaret. Även Lahore - en stad med universitet och en livaktig kulturscen - har bevittnat våldsdåd: minst fem bombattentat i år, med omkring 70 dödsoffer.