Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler vill starta friskola i Örnsköldsvik

Friskolorna i Örnsköldsvik ökar precis som i hela Sverige, och till hösten kan ytterligare en fristående gymnasieskola stå färdig för drift.

Annons

Intresset över att starta eller utöka de fristående skolorna i Sverige ökar med kraft. Enligt Skolinspektionens sammanställning har aldrig antalet ansökningar varit så många. Totalt sett i Sverige har 689 ansökningar ramlat in i år och kan jämföras med 506 ansökningar förra året vilket är en ökning med 36 procent.

Intresset ligger både i att utöka redan befintliga gymnasieskolor men även att starta helt nya, vilket även syns i Örnsköldsvik.

Mikael Elias teoretiska gymnasium och Örnsköldsviks praktiska gymnasium är Örnsköldsviks just nu enda friskolegymnasier. Men till hösten kan Örnsköldsviks tekniska gymnasium slå upp sina portar och till hösten därpå kan NTI-gymnasiet vara i drift.

– Vi har ändå varit ganska befriade från friskolorna och vi ligger långt under riksgenomsnittet för fristående skolor. John Bauer fick till exempel lägga ner, säger barn- och utbildnings förvaltningschef Thorbjörn Öhlund.

De senaste åren har gymnasiet fyllts av stora årskullar men inom några år är trenden vikande neråt.

– Det blir jobbigare om fler ska dela på samma kaka, till exempel för teknikprogrammet som har 90 platser och får 90 sökande. Om de senare ska fördelas ut på andra skolor så får vi ett problem att upprätthålla kvalitén, ska vi ha kvar den kvalitén kan det inte vara fler.

Skolinspektionen har börjat göra fler avslag på fler nya friskolor än tidigare.

– I början var Skolinspektionen väldigt frikostiga att säga ja, nu lyssnar de mer på vad vi har att säga vilket är ett bevis på att de har förstått problemet, säger Thorbjörn Öhlund.

Att friskolorna blivit fler de senaste åren har gjort att den kommunala skolan fått en ökad konkurrens.

– Friskolorna har varit bra på det sättet att vi blivit tvungna att vässa vår organisation för att möta upp.