Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler svenska dollarmiljonärer

Annons

Trots skuldkriser och lågkonjunktur ökar antalet dollarmiljonärer.

I Sverige har drygt en halv miljon personer en förmögenhet på mer än 1 miljon dollar, cirka 6,5 miljoner kronor.

Statistiken kommer från affärsbanken Credit Suisses Global Wealth Report. Den visar också att världens befolkning har blivit nästan 5 procent rikare på ett år. I snitt är förmögenheten per vuxen nu på rekordhöga 51 600 dollar, cirka 335 000 kronor.

Med en ökning på 100 000 dollarmiljonärer finns Sverige med på listan över de tolv länder med flest dollarmiljonärer och hamnar på plats sex på listan över de länder där rikedomen ökat snabbast. Fyra av tio av världens dollarmiljonärer bor i USA.

Allt fler har stigande värden på sina hus och bostadsrätter. Sedan har börserna gått bättre än vad man kanske har trott efter de kriser vi haft, säger Cecilia Hermansson, seniorekonom på Swedbank.

Men världens rikedomar är ojämnt fördelade. Hälften av jordens befolkning äger mindre än 1 procent av den samlade förmögenheten. Samtidigt finns de superrika med tillgångar över 50 miljoner dollar. I Sverige är de cirka 1 000.

Credit Suisse spår att den globala förmögenheten kommer att stiga med nära 40 procent de kommande fem åren, främst för medelklassen men även antalet dollarmiljonärer spås öka.

Mer läsning

Annons