Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler söker hjälp för spelmissbruk

Fler personer vill ha hjälp med spelberoende. Framför allt ökar samtalen från anhöriga kvinnor till spelande män. Samtidigt visar en ny studie att de som gör en storvinst eller spelar för stora summor löper högre risk att fastna i ett långvarigt beroende.

Fler tog kontakt med Nationella stödlinjen för spelberoende under maj-augusti i år jämfört med förra året. Framför allt hör fler av sig via mejl och chatt, där ökningen är 21 procent jämfört med samma period i fjol. Mest är det yngre som hör av sig över nätet, och sannolikt har en ny självhjälpssajt från i år bidragit till att fler tar kontakt, bedömer Anne H Berman, docent i klinisk psykologi och ansvarig för Stödlinjen.

Det kan ha sänkt tröskeln. På sajten kan folk gå in och göra övningar och testa sig själva. När de börjar sätta ord på och reflektera över sitt beteende vill de också gärna kommunicera och då finns chatten där, säger Anne H Berman.

Stora förluster

Färre spelare ringde till linjen, som drivs av Centrum för psykiatriforskning vid Stockholms läns landsting och Karolinska institutet på uppdrag av Folkhälsomyndigheten. Men från anhöriga kvinnor ökade samtalen - något som kan hänga ihop med att kasinospel online ökar.

Det är en spelform där man kan göra av med väldigt mycket pengar snabbt vilket kan få anhöriga att reagera fortare, säger Anne H Berman.

Ungefär två procent av befolkningen har problem med sitt spelande varav cirka 0,3 procent räknas som spelberoende. Ytterligare fem procent löper risk för att hamna i ett beroende. Samtidigt visar en långtidsuppföljning som Folkhälsomyndigheten gjort att två av tre med spelproblem över tid lyckas få kontroll på sitt spelande. Men de som spelar för stora summor löper högre risk att ha fortsatta spelproblem, liksom de som gör en storvinst.

För somliga är spelproblem nästan en kronisk problematik som de måste förhålla sig till resten av sitt liv, säger Jakob Jonsson, psykolog och en av forskarna bakom studien.

Nya regler

Studien följde personer som hade eller hade haft spelproblem 1998 och jämförde dem med en grupp som vid samma tid inte hade haft sådana problem. Elva år senare spelade personerna i beroendegruppen fortsatt mer än andra, fler hade allvarliga spelproblem, fler hade tecken på psykisk ohälsa och fler drack också för mycket alkohol.

För att bättre nå spelmissbrukarna måste nya regler till på spelmarknaden, anser Jakob Jonsson.

Spelarna bör nås av information och verktyg där de spelar. I dag ser det väldigt olika ut hos olika spelbolag. Regleringen måste bli tydligare, säger han.