Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler söker familjerådgivning: "Mer öppet klimat att prata om sitt mående"

Kommunikationssvårigheter, känslor som svalnat eller otrohet. Anledningarna är många till att allt fler söker hjälp hos familjerådgivningen för problem i relationen.

Familjerådgivning ökar i kommunerna, det ses inte längre som skamfyllt att gå i terapi.

Enligt Socialstyrelsen hanterades 35 000 tusen ärenden under fjolåret – en ökning med 28 procent jämfört med för tio år sedan.

Läs också: Vi håller på att glida isär

Förutsättningarna för partnerskap, samboförhållanden och äktenskap har förändrats över tid berättar Eva Sahlin, familjerådgivare i Örnsköldsvik. Det är mera komplext i samhället i dag och det är inte samma tabu att söka hjälp.

– Det är helt enkelt ett mer öppet klimat att prata om sitt mående. Människor berättar om sina kriser och svårigheter för att få hjälp och ser det kanske som ett sätt att inspirera andra att söka hjälp, säger Eva Sahlin.

– Vi är inne i en ny fas, där lyhördhet och kommunikation har blivit viktigt. Det i sin tur gör att det blir mycket svårare att definiera sitt förhållande, säger Tony Jacobsson, familjerådgivare.

Tillgängligheten i sociala medier skapar osäkerhet hos många. När partnern är ute på nätet så har kontrollen försvunnit och skapar mycket osäkerhet.

Otrohet är också en vanligt förekommande orsak till att söka familjerådgivning.

– Vad innebär det att vara otrogen? Det du tycker är otrohet kanske inte din partner tycker. Då kommer internet och sociala medier in i bilden igen, säger Eva Sahlin.

Läs också: Kyrkan slutar med rådgivning

I dag är paren inte lika beroende av varandra, det är bara kärleken som gör att de håller ihop. De flesta klarar sig själva när det ekonomiska beroendet inte är lika stort längre.

– Vi upplever att kraven på förhållandet har ökat, att de vill ha mera känslomässig närhet till varandra och kunna prata och göra saker ihop, säger Tony Jacobsson.

Enligt Socialstyrelsen är de flesta som söker hjälp par i 30-årsåldern, gifta eller sambo och har varit tillsammans mellan fem och nio år.

– Då har ofta fasen när de skaffar barn inträffat. Pressen ökar och deras egen grund sätts på prov, vad var och en har med sig i bagaget blir tydligt, säger Tony Jacobsson.

– Kommer de från svåra förhållanden, kanske inte haft en bra anknytning till de egna föräldrarna. Då finns inte beredskapen när de kommer in i en svår situation.

Familjerådgivningen är sedan 1995 en lagstadgad kommunal verksamhet. Familjerådgivarna för inga journaler och har ingen dokumentation i övrigt. Terapeuterna har också strikt sekretess. Det är helt frivilligt att komma dit.

– Det vanligaste är att paren kommer hit och vi har mellan tre och fem samtal. Det finns också olika typer av samtal beroende på vad problematiken är, säger Eva Sahlin.

– Det kan vara bearbetande samtal, krissamtal eller klargörande samtal till exempel.

Väntetiden för den som vill träffa en familjerådgivare är kort, max två veckor.

– När ett par är i en kris måste de få komma med en gång, det finns inga mellanhänder eller någon väntelista, säger Tony Jacobsson.

– Vi har var sin telefon med direktnummer så det går att ringa oss direkt, säger Eva Sahlin.

Läs också: Så får ni relationen att fungera