Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler skolor hotas efter KTH

Efter massakerhotet mot Kungliga Tekniska Högskolan spred sig nya skolhot som en löpeld över landet. Experter säger att den här typen av brott har ”en smittoeffekt”.

Annons

Ludvigsborgsskolan i Västervik hålls stängd under tisdagen efter ett hot om skottlossning, enligt lokala medier. Hotet framfördes via mejl sent på måndagen, där någon skriver att han eller hon ska ta med ett vapen till skolan ”och skjuta alla som behandlat mig illa”. Eftersom försöken att spåra avsändaren misslyckades beslutade skolledningen och polisen att stänga skolan för dagen.

Efter all uppmärksamhet kring KTH-hotet tog under måndagen en 14-åring med sig dynamit och tändhattar till en skola i Ramsele. Polisen beslagtog sprängmedlen och pojken fick åka hem. Fallet utreds av åklagare enligt lagen om unga lagöverträdare.

Också en grundskola i Piteå drabbades av hot. En 16-årig elev har erkänt att han i ett inlägg på nätet hotade ta med sig vapen till skolan under tisdagen. Eleven frigavs efter förhör.

Senare på måndagskvällen hotade en pojke på nätet att ta med sig gevär och döda elever och lärare på en grundskolan i Borås. Skolan håller öppet under tisdagen, men med polisbevakning ända tills dess att hotet är avvärjt, uppger inre befäl Jan Eliasson på polisen i Borås.

Hotet mot KTH, där en man på ett nätforum hotat med att gå till skolan och skjuta ihjäl studenter, ledde till stor oro och en omfattande polisinsats.

– Den här typen av brott har en smittoeffekt som uppenbarligen är större än vid andra brott, säger psykiater Ulf Åsgård till Aftonbladet.