Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler ska ta emot asylsökande barn

Annons

Floden av ensamkommande asylsökande barn från världens värsta krigshärdar sinar inte.

Nu går ytterligare två kommuner med på att ta emot dem: Gävle och Norrköping.

De kommuner som är förstainstans, så kallade ankomstkommuner, ökar från fyra till sex sedan Migrationsverket kommit överens med Gävle och Norrköping.

Hårt tryck

Trycket är hårt på dem som tidigare ställt upp, eftersom det rör sig om cirka 600 barn från framför allt Somalia och Afghanistan som väntar på att bli överförda till så kallade anvisningskommuner. Det är först där som deras asylärenden prövas, även om Migrationsverket nu överväger att börjar utreda fall redan i ankomstkommunerna.

Generaldirektör Dan Eliasson hoppas dock och tror att man får loss fler anvisningskommuner nu.

Inte minst efter den diskussion som varit kring Vellinge ser jag större beredvillighet att hjälpa till än tidigare, säger han till TT.

För två veckor sedan tände någon en eld intill ett transithem för ett 30-tal ensamkommande barn i den skånska kommunen. Det hade öppnat på uppdrag av Malmö stad. Den moderata kommunledningen i Vellinge togs på sängen och reagerade ilsket på hemmet, men har sedan svängt i frågan.

Kan tvingas

Migrationsverket kan tvinga kommuner att ta emot asylsökande, om så krävs. Under första kvartalet nästa år ska antalet ankomstkommuner ha ökat till tio, säger generaldirektör Dan Eliasson - med eller utan tvång.

I år väntas antalet ensamma barn som kommer till Sverige landa på 2 400, och ingen minskning skönjs för nästa år. Migrationsverket ser också en tendens till att barnen blir yngre - ett tecken på hur svår situationen är i ursprungsländerna, bedömer Eliasson.

Han nämner särskilt hur beväpnade grupper tvångsrekryterar unga grabbar.