Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler ska plugga kinesiska

Annons

Regeringen tar nu ytterligare ett steg mot att fler svenska skolelever ska läsa kinesiska. Skolverket får i dag i uppdrag att ta fram kurs- och ämnesplaner för språket för både grund- och gymnasieskolan.

På pressträffen i dag konstaterade utbildningsminiser Jan Björklund (FP) att införandet av ett nytt språk i skolan sker sällan. Senast var det spanskan som infördes med start från 70- och 80-talen. Tanken är nu att kinesiskan ska jämställas med spanska, franska och tyska i så måtto att varje grundskola ska erbjuda två av de fyra språken och gymnasieskolorna samtliga fyra. Om eleverna också väljer kinesiska betyder det att antalet lärare i ämnet måste öka med flera hundra procent. Enligt Björklund kommer det att ta tio-femton år innan tillräckligt många lärare finns att tillgå.

Kinesiskan ska få samma status som de traditionella språken, spanska, franska och tyska, enligt regeringen.

I grundskolan är kinesiskan än så länge ett mycket litet språk. Förrförra läsåret, 2010/11, hade 62 elever kinesiska i slutbetyget från nionde klass, enligt Skolverket. Samma läsår delades det ut drygt 900 kursbetyg i kinesiska på gymnasiet. Samma elev kan ha flera kursbetyg. Men tydligt är att intresset ökat starkt för språket: Tre år tidigare delades 390 kursbetyg ut.

Möjligheten att läsa kinesiska finns främst i storstadsområdena, men även på en rad mellanstora orter i landet.

När det gäller språkstudier är engelska obligatoriskt för alla grundskole- och gymnasieelever. Av de språk som eleverna kan välja bland är spanskan absolut störst.

Mer läsning

Annons