Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler polismyndigheter ska granskas

Annons

Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden ska granska polisen i andra delar av landet efter avslöjandet om Skånepolisens registrering av romer.

Det skånska registret ska utredas vidare.

Nämnden har i dag beslutat att vi ska gå vidare och göra ytterligare tillsyn av polismyndigheterna, säger nämndens ordförande Sigurd Heuman.

Polisen ska alltså granskas även i andra delar av landet.

Vi ska börja med att göra en kartläggning över vad det finns för register och sedan ge oss ut på fältet och se hur det ser ut.

Ambitionen är att kunna uttala sig mer i mitten av november.

Det var i förra veckan som Dagens Nyheter avslöjade att Skånepolisen har ett register med nära 5 000 romer. Det är inte tillåtet att föra ett register baserat på etnicitet.

Ett 70-tal tjänstemän har haft tillgång till det uppmärksammade registret, uppger Sigurd Heuman.

Det finns inga uppgifter som direkt säger att de är romer, säger Heuman. Polisen har formulerat det som att de personer som finns i registret är romer eller är gifta med romer.

Hur polisen kan veta det utan att det finns etniska markörer vid namnen, vilket det enligt nämnden inte finns, vet inte Heuman.

Registret ska ha inrättats i juli 2011 och bakgrunden tycks ha varit släktfejder, berättar han. Syftet var att kunna förhindra brottslighet, men alla i registret anses enligt Heuman inte vara misstänkta för brott. Någon strukturerad gallring av registret har aldrig förekommit.

Vilket ändamål och vilken brottslighet det handlar om, det måste man ha klart för sig för att kunna veta om det är motiverat att ha alla de här uppgifterna i registret. Om ändamålet har varit att kontrollera romska fejder i Staffanstorp, då kan man tycka att det är väldigt många i registret och man kan fråga sig om det är nödvändigt.

Nu ska ytterligare information inhämtas.

En förundersökning pågår. Vi måste därför i vår tillsyn vara försiktiga för att inte störa. Det är en orsak till att vi inte har fått all information som vi tycker att vi behöver. Vi har en dialog med Skånepolisen om det här.

Efter att Datainspektionen vid stickprovskontroller har hittat ordet "zigenare" i polisens nationella spaningsregister ska en ny inspektion göras hos Rikspolisstyrelsen nästa vecka, skriver allehanda.se.

Vi vill ha deras synpunkter på förekomsten av vissa saker, bland annat det ordet i ett visst sammanhang, säger Nicklas Hjertonsson, jurist vid Datainspektionen.

Håkan Carlsson, enhetschef vid polisavdelningen på Rikspolisstyrelsen, bekräftar för tidningen att ordet förekommer i fyra notiser - av omkring 100 000 - och att det skrevs in 1998.

Det är ett begrepp som över huvud taget inte ska förekomma i våra register, säger Carlsson.

Mer läsning

Annons