Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler olyckor i restaurangbranschen

Annons

Anmälningarna om arbetsolyckor i hotell- och restaurangbranschen blir allt fler.

I den stressiga miljön är det vanligt med skärskador och halkolyckor.

I fjol anmäldes 682 arbetsolyckor i branschen, 2008 var siffran 448. Mörkertalet är stort, enligt Arbetsmiljöverket som gjort en inspektion i Syd- och Västsverige.

Vi har hittat stora brister när det gäller att rapportera egna tillbud, säger Mikael Bergman, inspektör på Arbetsmiljöverket i Göteborg.

Halkolyckor är vanliga liksom bränn- och skärskador. Belastningsskador som kan ge problem senare i livet förekommer också ofta.

Det är en stressig arbetsmiljö.

Myndigheten har besökt 200 små och stora arbetsgivare i Skåne, Blekinge, Kalmar, Kronobergs, Jönköpings, Hallands och Västra Götalands län. Totalt ställdes 680 krav. Vissa skärmaskiner har förbjudits och påpekanden om att nattpersonal inte erbjudits nödvändiga medicinska kontroller har gjorts.

Många entreprenörer är duktiga på sin verksamhet, men i sin iver missar de att arbetsmiljöarbetet också är viktigt. Man åtgärdar brister när man ser dem, men jobbar inte långsiktigt, säger Mikael Bergman som vill höja säkerhetstänkandet i en bransch där många ungdomar får sitt första jobb.

Lise-Lotte Argulander, förbundsjurist på arbetsgivarorganisationen Visita, tror inte att antalet arbetsolyckor ökar utan att det delvis beror på två faktorer:

Man anmäler mer och branschen har ökat i storlek. Sedan finns det naturligtvis allvarliga olyckor som inte alls beror på det. Bilden är så komplex, säger hon till TT.

Hon menar att den över 140 000 personer stora branschen har förhållandevis få skador. Utbildningsinsatser som organisationen gjort gentemot företagen har haft effekt, anser hon.

Det är inte bra att olyckorna finns, men det finns en förklaring till att det statistiskt kanske ser ut som att det ökar väldigt mycket nu.

TT: Men Arbetsmiljöverket talar om ett stort mörkertal, håller du med om det?

Det är vi medvetna om, det finns ett mörkertal. Och det gäller hela näringslivet. Men det är också en sak som vi jobbar väldigt aktivt med att förbättra. Vår bransch består företrädesvis av väldigt små företag och det är klart att det är jättesvårt för dem att veta vad som gäller.

TT: Vad kan ni göra för att minska olyckorna?

Fortsätta med det arbete vi gör. Vi kan inte gå ut på arbetsplatserna och förhindra olyckorna. Vi jobbar med rådgivning och information till våra företag och utbildar dem i hur de ska jobba systematiskt med arbetsmiljöfrågorna, säger Lise-Lotte Argulander.

Mer läsning

Annons