Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler nykterhetskontroller i trafiken

I veckan satsar polisen stort på nykterhetskontroller landet runt.

I första hand vill polisen att förarna ska känna att risken är stor att bli kontrollerad.

På måndag startar "trafiknykterhetsveckan" i Sverige. Det betyder att de flesta polisdistrikt kommer att genomföra extra många nykterhetskontroller under veckan och i Luciahelgen.

Hos oss får även våra utryckningspoliser uppdrag att ta nykterhetsprov när tillfället ges, säger Tord Carlsson, vakthavande befäl vid Värmlandspolisen.

Trafiknykterhetsveckan är ett samarbete mellan Vägverket, Polisen och Nationalföreningen för trafiksäkerhet (NTF). Men polisen har tidigare kritiserats för att nykterhetskontrollerna ofta görs på tider när få rattfyllerister är ute och kör. Men Björn Lidö, trafikansvarig på Rikspolisstyrelsen anser att kritiken är missvisande.

Nykterhetskontrollerna ska ju också fungera preventivt, de ska lära alla i trafiken att de alltid kan bli kontrollerade, då spelar inte tid och plats lika stor roll - och ända tar vi rattfyllerister. Det görs också kontroller vid tider när man vet att många kanske kör rattfulla, till exempel helgkvällar, säger han till TT.

Förra året genomförde polisen 2,5 miljoner nykterhetskontroller. 31 204 personer rapporterades sedan för rattfylleri. 18 915 var påverkade av alkohol och 12 289 av andra droger. Nio av tio rattfyllerister är män.