Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler misstänkta bedrägerier stoppas

Annons

Försäkringsbolagen nekar allt oftare till att betala ut ersättningar på grund av misstänkta bedrägerier. Särskilt vid bilbränder och skador på bilar stoppas utbetalningarna, skriver Dagens Nyheter.

2012 sade bolagen nej till att betala ut 397 miljoner kronor. Året därpå ökade summan med 17 procent till 463 miljoner, enligt en ny rapport från Larmtjänst, som ägs gemensamt av försäkringsbolagen.

Totalt började bolagen granska kring 7 000 misstänkta fall under fjolåret. Men bara 326 lämnades över till polisen.

Försäkringsbolagen är dåliga på att polisanmäla. En orsak är att vi tycker att polisen och rättsväsendet prioriterar de här fallen för lågt. De lägger ner fall som är alldeles uppenbara, säger Larmtjänsts vd Mats Galvenius till tidningen.

Män och yngre försäkringstagare är överrepresenterade vid misstänkta försäkringsbedrägerier. 80-talisterna är inblandade sex gånger så ofta som 40-talisterna, trots att de har färre försäkringar, skriver Svensk Försäkring i ett pressmeddelande. Geografiskt sett är storstadsregionerna som Stockholms län, Västra Götaland och Skåne de områden där det begås flest bedrägerier.

Det är en oroande utveckling som försäkringsbranschen vill hejda. Vi tar nu ett krafttag mot bedrägerier. En viktig åtgärd är att förbättra samarbetet med polis och andra berörda myndigheter, särskilt i kampen mot den organiserade brottsligheten, säger Mats Galvenius, vd på larmtjänst.

Både "småfifflare" och grovt yrkeskriminella håller på med försäkringsbedrägerier, även om "småfifflarna" kanske inte är medvetna om att det är ett allvarligt brott.

Det är viktigt att alla förstår vad som är ett försäkringsbedrägeri och att detta är ett allvarligt brott med fängelse i straffskalan. Man får heller inte glömma att det är de ärliga kunderna som drabbas genom höjda premier, säger Mats Galvenius.

Mer läsning

Annons