Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler mc-förare utan körkort dog

Annons

Antalet dödade motorcyklister i trafiken steg i fjol och andelen omkomna som saknade körkort ökade också.

Nu kommer det förslag på att det ska bli enklare och billigare att ta motorcykelkörkort.

Man har ju byggt ut förarutbildningen med en särskild riskutbildning. Det är en bra ambition, men det finns en risk att en del människor lockas till att hoppa över utbildningen helt och hållet, säger Jesper Christensen, generalsekreterare för Sveriges motorcyklister (SMC), till TT.

Nästa vecka ska SMC medverka under Transportforum i Linköping. Då lägger organisationen fram sina funderingar om att det ska bli lite lättare och billigare att ta motorcykelkörkort.

Christensen anser att det till exempel skulle kunna gå att dra in på manöverproven i låg hastighet.

De kostar mycket i tid och pengar i körlektioner och träning.

Fler dog

Under 2013 steg antalet omkomna motorcyklister. Fram till och med november förra året dog 40 personer jämfört med 31 personer för hela 2012, enligt preliminär statistik från Transportstyrelsen.

Jesper Christensen pekar på vad som kan vara början på en ny trend.

Vi har noterat att en ökande del av de motorcykelförare som omkommer inte har något körkort, säger han.

Tidigare har omkring 25 procent av dem som omkommer inte haft något körkort, men för 2012 låg den siffran på 35 procent och i fjol var det 40 procent.

Bland förare som saknar körkort hittas även andra riskbeteenden, till exempel att de kör påverkade, för fort eller utan hjälm.

Bra väder

En förklaring till att det blev fler dödsolyckor förra året är vädret.

Det var ju jättefint i somras jämfört med sommaren 2012 och det spelar in. Ju bättre väder, desto mer och längre kör man. Det ökar exponeringsrisken för en olycka, säger Bengt Svensson, trafikansvarig vid Rikspolisstyrelsen.

Även Jesper Christensen tror att en kombination av bra väder och fler motorcyklar i trafik ligger bakom de stigande dödstalen.

Mer läsning

Annons