Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler läxhjälpare behövs

Röda korsets läxhjälp i Härnösand har blivit så populär att läxhjälparna inte längre räcker till.

- Vi behöver fler lärare som är kunniga i matte, kemi och fysik, säger Elisabet Tjärnberg.

Varje måndag och onsdag mellan halv sex och sju träffas de på Sambiblioteket. Läxhjälparna, som ofta är pensionerade lärare, och invandrarungdomar som behöver hjälp med skolarbetet.

- Det är bra att kunna sitta och göra uppgifter och prata samtidigt. Språket blir starkare, säger en av de trognaste eleverna.

Läxhjälpen har funnits i sju terminer och riktar sig främst till elever på högstadiet och gymnasiet. Många ungdomar kommer regelbundet och när de är som flest räcker inte lärarna till.

Fyra eller fem av de sammanlagt åtta lärarna brukar vara på plats varje gång. De har olika bakgrunder och kunskapsområden. Just nu saknas tillräckligt många som är kunniga inom de naturvetenskapliga ämnena på högstadie- och gymnasienivå.

- Det är flera som behöver hjälp med matte. Det är ett svårt ämne. Man förstår inte texten, vad man ska göra, säger en kille som går på gymnasiet.

Men läxhjälpen vill även ha fler lärare inom andra ämnen. Och det får gärna komma fler män, tillägger Elisabet Tjärnberg.


SARA-LENA BRÄNNSTRÖM