Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler läkare får yrkesförbud

Annons

Sexbrott, våldsbrott och ekobrott.

Allt fler läkare förbjuds utöva yrket efter att ha fått sina legitimationer indragna på grund av kriminalitet, rapporterar Metro.

Gruppen med läkare som får legitimationen återkallad på grund av brottslig verksamhet har ökat både 2012 och i år, säger HSAN:s ordförande Aud Sjökvist.

Hittills i år har 17 läkare blivit av med legitimationen, och ytterligare 11 har fått prövotid eftersom de befaras vara olämpliga.

Andra orsaker till inskränkningar i behörigheten är exempelvis att läkaren äventyrar patienternas säkerhet. Alkoholberoende eller psykiska sjukdomar kan också vara skäl för HSAN att ingripa, enligt Metro.

Thomas Flodin, ordförande för etik- och ansvarsrådet i Sveriges läkarförbund, reagerar på att det i flera fall handlar om sexualbrott i yrkesutövningen.

Det här är oerhört allvarligt om man missbrukar sin förtroendeställning, säger Flodin till TT. Sedan om det är en trend eller en tillfällig förändring är svårt att säga. Det kan ha varit så att det skett en viss underrapportering tidigare men det är ju bra om det nu kommer fram.

Vid övergrepp mot patienter sker inte bara indragning av legitimation utan även uteslutning ur förbundet.

Döms man i domstol måste man först avtjäna sitt straff. Önskar man sedan återinträda är det en process som brukar ta ett par år, säger Flodin.

TT: Vid en nyanställning, vilken granskning sker då av personen i fråga?

Det är upp till varje enskild arbetsgivare hur man hanterar sin koll ut av de som anställs. Man får helt enkelt bedöma vilka rutiner man ska ha.

Mer läsning

Annons