Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler kvalificerade statliga jobb skapar tillväxt och utveckling i hela Västernorrland

I dag besöker jag Härnösand för att träffa personalen vid länsstyrelsen och landshövding Gunnar Holmgren. Jag vill diskutera de utmaningar som den statliga arbetsmarknaden i Västernorrland står inför. ST, som är det största fackförbundet inom staten, har tittat på utvecklingen av statliga jobb i glesbygd. Vår rapport "Ska staten finnas i hela landet?" visar att andelen anställda på myndigheter i glesbygd har minskat med nästan 27 procent på tio år och att 2 225 myndighetsjobb har försvunnit i de delar av Sverige som klassificerats som mest utsatta dit Härnösand och Västernorrland hör.

Totalt har 4 700 statliga jobb försvunnit från Västernorrlands län på en 20-årig period. Är det en klok politik att staten först drar tillbaka sin närvaro så att jobb försvinner i de stödområden som sedan får söka ekonomiskt stöd från olika institutioner för att klara samhällsservice?

Den statliga arbetsgivaren gör det möjligt för mindre orter att få välutbildade unga att bosätta sig där. Men för att det ska fungera måste staten kunna erbjuda kvalificerade jobb i hela landet. Att nyckel- och stabspositioner centraliseras till storstadsregionerna och att mer rutinmässiga administrativa uppgifter stannar på landsbygd är olyckligt.

ST menar att det måste finnas ett politiskt ansvar på högsta nivå för att se till att det finns statlig service över hela landet. Vi vill se en snabbare statlig investering i infrastruktur. Och för att staten ska kunna fortsätta att anställa kompetenta chefer, handläggare och specialister måste arbetsgivaren visa omsorg om framtidens pensioner. Det är allvarligt för Sveriges tillväxt att den statliga arbetsgivaren inte ens vill diskutera pensionsvillkoren för ST:s medlemmar som valt att ytterst arbeta på demokratins och medborgarnas uppdrag.

En attraktiv statlig arbetsgivare i Västernorrland behöver även se över lönepolitik, karriärvägar, möjligheter till utveckling i jobbet och investera i kompetensutveckling och god arbetsmiljö. Vi föreslås att alla statligt anställda genomgår en statstjänstemannautbildning och att fasta anställningar blir norm för arbetsuppgifter som är permanenta. Att nästan var fjärde som arbetar inom staten idag är visstidsanställd är inte hållbart. Det skapar arbetsplatser där anställda inte vågar säga sin mening. En väl fungerande statlig verksamhet skapar jobb, tillväxt och välfärd i såväl Västernorrland som i hela Sverige.

Britta Lejon

Förbundsordförande, Fackförbundet ST

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel