Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler känner obehag inför arbetsdagen

Annons

Allt fler känner psykiskt obehag inför att gå till jobbet, enligt en enkät.

Det beror på stress och press, säger Cecilia Beskow på fackförbundet Unionen.

Allt fler känner sig också motiverade i sitt arbete. Bilden målas upp i en enkät bland drygt 4 500 personer som Sveriges företagshälsor låtit göra.

Allra störst psykiskt obehag inför arbetet känner de som tror att de kommer att vara sjuka mer än 15 arbetsdagar dte kommande året. Bland dem har 58 procent upplevt det, en ökning med 17 procentenheter på ett år.

Cecilia Beskow, samhällspolitisk chef på fackförbundet Unionen, är inte förvånad. Psykisk ohälsa är främsta sjukskrivningsorsaken bland Unionens medlemmar.

Det här är bara en i raden av rapporter som bekräftar den bild som vi har. Det beror på stress och press, slimmade organisationer och att arbetsdagen aldrig tar slut när man är ständigt uppkopplad, säger hon.

Ny teknik har fört mycket positivt med sig i form av möjlighet att styra över sitt arbete. Det är ingen utveckling som ska motarbetas, däremot måste man lära sig att hantera den, säger Cecilia Beskow.

Att så många känner sig omotiverade på jobbet borde tas på stort allvar av arbetsgivarna, tycker hon.

Det är en symptom på att det är en dålig psykosocial arbetsmiljö. Det påverkar kreativiteten på jobbet, och finns det ingen kreativitet kommer det inte fram några nya bra idéer som bidrar till företagens framgång. Att känna sig sjuk är förfärligt för individen, men det här är också ett samhällsekonomiskt problem, säger hon.

Enligt Lars Hjalmarsson, vd för Sveriges företagshälsor, är resultatet från enkäten anmärkningsvärt.

Men samtidigt är jag inte förvånad. Det här är en trend som avspeglas även i forskningsrapporter om arbetsmarknaden och som vi hör från våra medlemmar i företagshälsovården. Uppenbarligen har det hänt något med arbetsplatserna som påverkar de anställda, säger han till DN.

Mer läsning

Annons