Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler julklappar säljs på nätet

Trots lågkonjunktur och kärv ekonomi ökar julklappsförsäljningen på nätet. Elektronik, kläder och sportartiklar hör till stor säljarna.

Från de sista dagarna i november fram till den 18 december ökade näthandeln med 17 procent jämfört med samma tid förra året. Det framgår av en undersökning som e-betalningsföretaget Klarna har gjort bland 1 702 svenska e-handelsbutiker.

Konsumentelektronik är den största varukategorin för e-handeln, men där har försäljningen i stort sett legat still sedan 2008. Den största ökningen, 84 procent, noteras i stället för klädhandeln. Andra rejäla uppgångar finns för varusorter som barnprodukter, resor samt hälso- och sportartiklar.

Det framgår också, att konsumenterna i år varit ute i mer god tid med sina nätinköp. Det mesta handlades i början av december.

Vid sidan av den reguljära näthandeln finns även en växande andrahandsmarknad för julklappar på nätet. Sveriges Radio Blekinge har pratat med flera nätsajter som ser att allt fler väljer att bjuda ut gåvor som de inte vill ha till försäljning, i stället för att be moster om kvittot så att de kan byta.

Anna Chrona, presschef på auktionssajten Tradera, funderar över vad som kan bli årets mest ratade julklapp.

En del spikmattor och säkert en hel del teknik, säger hon till Sveriges Radio Blekinge.