Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler jobbrapporter i oktober

Annons

Cirka 107 000 så kallade aktivitetsrapporter skickades in till Arbetsförmedlingen i oktober, jämfört med 90 000 i september.

Aktivitetsrapporter infördes i september i år och innebär att arbetslösa en gång i månaden ska redovisa sitt jobbsökande till Arbetsförmedlingen. Lämnas rapporten inte in i tid skickas ett meddelande till a-kassan som utreder vad som hänt och om det ska påverka personens ersättning.

Arbetsförmedlingens tillförordnade generaldirektör Clas Olsson tycker att den nya reformen kanske inte fungerat jättebra inledningsvis.

Men det går bättre och bättre, säger han.

Några tekniska problem hade myndigheten i alla fall inte under oktober månad. Problemet är att a-kassorna fått betydligt mer ärenden att hantera än vad som var väntat, vilket a-kassorna förstås ogillar.

38 000 meddelanden kommer enligt Arbetsförmedlingen nu att skickas iväg till a-kassorna för bedömning om eventuella sanktioner. Arbetsförmedlingen uppskattar att ungefär hälften av dem är onödiga, eftersom dessa personer ändå inte har rätt till a-kassa. Arbetsförmedlingen vet bara hur många, omkring 150 000, som vill ha a-kassa, inte hur många som egentligen har rätt till det.

Men regelsystemet gör att det inte går att hantera på annat sätt i nuläget, enligt Clas Olsson. Därför hoppas han på hjälp från regeringen som underlättar informationsutbytet mellan kassorna och Arbetsförmedlingen.

På frågan om varför de inte lämnat in sina rapporter svarar var femte person att de redan börjat arbeta eller studera. Andra uppger att de var sjukskrivna, hade glömt bort att lämna in sina rapporter eller inte förstått att det gällde dem.

Sex av tio av de arbetssökande som lämnat in sina jobbrapporter tycker att det har varit lätt enligt en enkät som Arbetsförmedlingen gjort.

Arbetsförmedlingen har föreslagit en ändring i den förordning som reglerar informationsutbytet mellan myndigheter.

Mer läsning

Annons