Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler gripna för Filippinsk massaker

Filippinernas president Gloria Arroyo har utlyst undantagstillstånd i provinsen Maguindanao sedan ledaren för en mäktig klan som misstänks för en massaker på 57 människor gripits.

Den politiska oppositionen agerar nu också - men den varnar för att Arroyo begagnar sig av tillfället för att hålla sig kvar vid makten.

Som motiv till undantagstillståndet angavs rapporter om att väpnade grupper, lojala med klanen Ampatuan, samlats för att sätta i gång ett uppror i protest mot att en av klanledarens söner åtalats för massmordet den 23 november.

Det rör sig om stora styrkor som verkligen kan genomföra våldsamma angrepp mot vem som helst i provinsen. Genom sitt stora antal är de verkligen ett hot mot provinsens säkerhet, sade generalen Victor Ibrado.

På lördagen greps inte bara klanens överhuvud, guvernören Andal Ampatuan den äldre, och sattes i husarrest utan också ytterligare en av Ampatuan-sönerna, guvernör i ett muslimskt autonomt område i söder.

Filippinska myndigheter grep även 20 milismän vid en lagerbyggnad som användes av Ampatuanklanen. Vid razziorna på lördagen gjordes beslag: tre automatgevär, en lastbil av militärtyp, en pansarförstärkt bil och - inte minst - ammunition i form av 340 000 gevärsskott.

Tidigare har klanledarens son Andal Ampatuan den yngre gripits för massakern. Han är åtalad för 25 fall av mord. Flera vittnen har pekat ut honom. Bland de totalt 57 som mördades fanns hustrun till en av faderns viktigaste politiska rivaler.