Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler fuskare på högskolan

Annons

Närmare 800 studenter blev avstängda eller varnade förra året på grund av fusk på högskolor och universitet, visar Högskoleverkets (HSV) sammanställning av disciplinärenden.

Det är en ökning med fem procent jämfört med 2010.

Plagiering är det överlägset vanligaste sättet att fuska - och det har ökat dramatiskt under de senaste tio åren, uppger verksjuristen Pontus Kyrk i HSV:s pressmeddelande.

Flest disciplinärenden hade Blekinge tekniska högskola, minst hade Göteborgs universitet.

Av de upptäckta fuskande studenterna stängdes 639 av och 151 fick en varning. Jämfört med 2010 har antalet avstängningar ökat med åtta procent, medan varningarna minskat något.

Antalet studenter som avslöjats med att fuska har ökat med 522 procent från 2001 till 2011, eller från 127 till 790. Men eftersom antalet studenter vid högskolorna också ökat under samma tid, blir jämförelsen inte helt rättvis.

Antalet plagierade arbeten har mer än tiofaldigats sedan 2001. En del av den kraftiga ökningen kan enligt Högskoleverket förklaras med en större medvetenhet hos högskolorna och nya strategier, som textmatchningsverktyg, för att upptäcka plagieringsfusk.

Mälardalens högskola har toppat listan över flest fuskande studenter de senaste åren, som etta under 2010 och tvåa förra året. Men högskolans ansvariga anser inte att det fuskas mer där än på andra lärosäten.

Vi tror inte att fusket ökat utan det anmäls fler fall nu. Vi ser det som ett kvitto på att vårt aktiva arbete internt under 2009 och 2010 med att utbilda anställda och informera om fusk har gett resultat, säger Johan Andersson, kanslichef på högskolans rektorskansli.

Enligt Andersson upptäcker Mälardalens högskola fler fall än på andra lärosäten.

Ja absolut, det tror vi. Det bör finnas mer fusk på andra ställen än vad som anmäls, säger han.

Enligt Johan Andersson kom Högskoleverket i en rapport förra året fram till att antalet fuskande studenter generellt borde ligga närmare nivån på Mälardalens högskola.

Annons