Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler fredssoldater dödade i Darfur

Två rwandiska fredssoldater sköts ihjäl i den krigshärjade Darfur-regionen i Sudan på lördagen. Det var den andra dödliga attacken mot deras kontingent på ett dygn.

De distribuerade vatten i ett flyktingläger i Shangil Tobaa när minst en man utan förvarning gick fram och öppnade eld. Två av de fredsbevarande soldaterna dödades omedelbart och en skadades, sade Unamids talesman Kemal Saiki.

I fredags dödades tre rwandiska soldater i FN:s och Afrikanska unionens gemensamma styrka Unamid i ett bakhåll nära basen i Saraf Omra.

FN-chefen Ban Ki-Moon har fördömt fredagens attack och krävt att regeringen i Khartum griper förövarna och ställer dem inför rätta.

Enligt FN har 300 000 människor dött i Darfur till följd av krig, hungersnöd och sjukdomar sedan konflikten utbröt 2003. Över 2,7 miljoner människor flydde undan striderna mellan separatistrebeller och centralmakten i Khartum. Den sudanesiska regeringen hävdar att 10 000 människor har mist livet. Striderna har avtagit men osäkerheten i området är fortfarande stor. En rad utländska hjälparbetare har kidnappats sedan den internationella brottmålsdomstolen ICC i mars väckte åtal mot president Omar al-Bashir för misstänkta krigsbrott.