Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler fornskador ska anmälas - länsstyrelsen skärper tonen

Allt fler fornlämningar skadas av skogsbruket. Under 2007 har ett tjugotal skadade fornlämningar upptäckts i Västernorrland, eller drygt var tionde av dem som besökts.

Länsstyrelsen och skogsnäringen ser med oro på skadorna och ihop med länets fyra största skogsbolag startar i vår ett projekt för gemensam uppföljning, information och utbildning.

I samma veva fastställer landshövding Gerhard Larsson en ny policy för hanteringen av misstanke om fornminnesbrott. Enligt den nya policyn kommer länsstyrelsen att kontakta alla markägare som äger mark där fornlämningar skadats och där skadorna är grova kan det leda till polisanmälan.

- Jag har fastställt policyn för att vara tydlig med att länsstyrelsen ser allvarligt på detta. Men den förebyggande verksamheten är den viktigaste. När en grav från järnåldern körts sönder vid en markberedning förlorar vi en bit av vår historia - kunskap vi aldrig kan få tillbaka, säger han i en kommentar.


KLAS LEFFLER
070-555 20 14