Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler flyktingbåtar vill till Härnösand – men kommunen svar på förfrågan uteblir

Ännu ett kryssningsfartyg med plats för 1 260 asylsökande vill till Härnösand.
Det är djuphamnen inne i Härnösand eller hamnen i Utansjö som det Göteborgsbaserade bolaget Accumul8or vill ankra upp i.
Detta enligt en förfrågan till kommunen.

Migrationsverket och Göteborgsföretaget Accumul8or Invest har tecknat ett ramavtal om asylboende.

Nu vill företaget hitta en hamn till sitt fartyg. Från den dagen som den första flyktingen kliver ombord så får företaget en daglig ersättning på minst 440 000 kronor.

Under torsdagen fick Härnösand kommun en förfrågan från bolaget. De har gått ut med en förfrågan till flera svenska hamnar, bland annat Norrköping, men hittills har ingen nappat.

– Man vet aldrig vem som nappar så därför kollar vi av alla tänkbara hamnar i Sverige. Men Härnösand är extra intressant eftersom det är djuphamnar, säger företagets representant, Hans Torleif Torgnyson.

Migrationsverket räknar med att behöva 10 000 platser för att lösa den situation som uppstår när de fritidsanläggningar som är asylboenden stänger inför sommarens turistsäsong.

Accumul8or Invest har vunnit en upphandling med Migrationsverket. Företaget samarbetar med det italienska rederiet Ligabue S.r.L. På deras hemsida kan man läsa att de har ett 30-tal fartyg och att de bland annat bedriver kryssningstrafik i Medelhavet

Hans Torleif Torgnyson vill inte berätta namnet på fartyget på grund av risken för attentat.

– Det är ett fantastiskt fartyg som kommer att fungera som ett flytande asylboende, säger han.

En etablering kommer, enligt företaget, att ge 80–100 nya arbetstillfällen i kommunen. I första hand är det instegsjobb, men det kommer även att finnas behov av lärare i SFI. Svenskundervisning kommer att bedrivas ombord på fartyget.

Till det tillkommer egen personal på fartyget. Den tekniska personalen uppgår till 40 personer. Hotellpersonalen utgör 34 personer och kökspersonalen runt 20 personer.

Sverige kristna råd och Sverige muslimska råd kommer att ansvara för att alla de boende ska kunna utöva sin religion i enskildhet eller i grupp.

Fartyget kommer att vara bemannat 24 timmar om dygnet och all rökning ombord är förbjuden.

– Migrationsverket är desperata och vi vill ha ett så snabbt besked som möjligt. Vi är förstås medvetna om att det kommer att ta tid med byggnadslovet. Men vi tycker att vi har ett bra koncept eftersom vi har en mindre båt. Det är inte hela världen om Härnösand säger nej eftersom det finnas andra kommuner att bearbeta, säger Hans Torleif Torgnyson.

Migrationsverket betalar ut max 350 kronor per boendeplats och dygn i ersättning för kost och logi. Om fartyget tar emot 1 260 flyktingar så får de ungefär 441 000 kronor i ersättning per dygn.

Accumul8or är ett litet bolag som registrerades 2013 och har inte haft så stor aktivitet de första åren. 2014 registrerades en årsomsättning på cirka 400 000 kronor.

Eftersom avtalet, enligt Migrationsverket, skrivits på ett halvår så blir den totala ersättningen minst 80 miljoner kronor.

– Först måste fartyget hitta en hamn och sedan ska det bli besiktat. Det är då vi bestämmer hur många platser som fartyget kan ta emot, säger Gona Graufelds, informatör på Migrationsverket till Norrköpings Tidningar.

I liknande förfrågan har också ställts till Norrköping. Där är man avvisande till förslaget.

– Vi ser att vi har lösningar av våra behov på ett bättre sätt. Vi klarar att ge de asylsökande som kommer tillfälliga bostäder på andra sätt, säger kommunalråd Lars Stjernkvist (S) till Norrköpings Tidningar.

Kommunalrådet i Härnösand, Fred Nilsson (S) säger så här:

– Jag sände mailet från Accumul8or Invest till diariet. Jag uppfattade det som ett rundbrev till kustkommuner eftersom det saknar specifik adressering till oss. Jag har inte sett att det finns någon anledning för mig att besvara det, säger han.

Läs mer: Asylfartyg till Härnösand

Läs mer: Det kan stoppa Birkas kryssning

Läs mer: Hamnägaren vill säga ja