Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler flickor drabbade av nätpedofil

Annons

Härvan kring den misstänkte nätpedofilen i Husby utanför Stockholm växer. Tjugo anmälningar från flickor i åldrarna 12-17 har hittills kommit in, men polisen tror att det kan bli fler.

Erfarenhetsmässigt kommer det här växa sig väldigt stort, säger Jörgen Lindeberg, expert på groomingbrott vid Rikskriminalpolisen, till TT.

En man i 30-årsåldern sitter häktad misstänkt för grovt sexuellt övergrepp på barn, grovt sexuellt tvång och grovt sexuellt utnyttjande av barn för sexuell posering.

Det handlar inte bara om att visa sig naken i webcam. Man tvingas att utföra, ja jag kan inte ens berätta för det kan inte tryckas. Det är väldigt eländigt, säger Jörgen Lindeberg.

Mannen har varit aktiv på ett flertal olika forum på nätet och där tagit kontakt med flickor som han sedan kommunicerat med på Skype. Där ska han genom hot och tvång ha förmått flickor att framför sin webbkamera visa sig och begå sexuella handlingar.

Vad den misstänkte mannen gjort med bilderna är en del av utredningen som polisen i nuläget inte vill gå in på i detalj.

Men han har använt bilder och filmer i ett utpressningssyfte, säger Lindeberg.

TT: Handlar det också om fysiska övergrepp?

Det vet vi inte men vi utesluter det inte.

Enligt Lindeberg mår flera av brottsoffren mycket dåligt.

Många har uttalat livsleda på grund av det de blivit utsatta för. Från vår sida är vi oerhört glada att vi kunnat ingripa innan någon tagit sitt liv.

Jörgen Lindeberg tycker det är viktigt att de drabbade förstår att det som hänt inte är deras fel.

Det finns så mycket skuld och skam i den här typen av brottslighet. De har ingen skuld, det är alltid den vuxne som bär skulden när det gäller sexuella övergrepp på barn.

Mer läsning

Annons