Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler fallolyckor bland äldre

Varje år sker mer än 2000 fallolyckor vid äldreboenden i Härnösand, Kramfors och Sollefteå.

Ett sextiotal av dessa leder till allvarligare skador.

Undernäring och felmedicinering är några av orsakerna.

Fallskador bland äldre personer är ett stort folkhälsoproblem och kommunerna jobbar på flera sätt för att undvika fall. Trots detta är just fall en av de vanligaste orsakerna till att äldre skadar sig. I snitt föll personer vid boenden i Härnösand 2,5 gånger förra året. Vid särskilda boenden bedöms åtta av tio löpa risk att falla. Varje år inträffar 18 000 höftfrakturer i landet där medelåldern är 80 år, tre av fyra är kvinnor.

– Vi hade cirka 700 fall förra året och av dessa ledde drygt 20 till en fraktur, vilket blir cirka tre-fyra procent av fallen, säger Andreas Vikdahl, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Härnösand.

Enligt en ny lag måste kommunerna göra patientsäkerhetsberättelser, där man bland annat beskriver händelser som inträffat i vården och där allt inte har gått enligt regelboken. Allt för att man ska lära av sina misstag.

Undernäring är också ett stort problem bland de boende på särskilda boenden. Sex av tio riskerar att bli undernärda och här jobbar man hårt för att hitta de som ligger i riskzonen. En åtgärd kan vara att ge de äldre ett sent mål mat, vilket betydligt minskar risken för fallolyckor.

– Mycket hänger ihop. Personer som är undernärda faller oftare. Det handlar om personer som har svårt att svälja som påverkas av läkemedel eller som allmänt har dålig aptit. Detta går att förebygga, säger Andreas Vikdahl.

Andreas Vikdahl menar att kompetensen är viktigast och inte alltid personalstorleken. Med bra kompetens kan man undvika olika typer av olyckor, menar han.

– Nu ger vi varje ny person en individuell inflyttningsbedömning och i fortsättningen ska man få individuella bedömningar två gånger om året på alla boendeplatser.