Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler eftergifter om sjukförsäkring

Debatten om att sjuka ska tvingas ut på arbetsmarknaden ledde till ytterligare eftergifter när socialförsäkringsutskottet samlades i dag. Efter 181 dagar ska enligt reglerna en sjuk prövas mot hela arbetsmarknaden. Nu sägs att det inte ska göras om det anses vara "oskäligt".

Det innebär att en allvarligt sjuk med avtagande arbetsförmåga undantas. Även den som har liten arbetsförmåga och med en sjukdom som kommer i skov slipper söka sig ut på arbetsmarknaden. Även ytterligare sjukdomsfall undantas: Om det krävs en lång rehabilitering, som till exempel efter en stroke, eller om det fortfarande krävs behandling efter tillfrisknandet, som för exempelvis en cancerpatient.

Utskottet talar nu också om en allvarlig sjukdom i stället för en mycket allvarlig sjukdom.

De nya undantagen gäller dels personer som efter 180 dagar ska prövas mot hela arbetsmarknaden, dels för personer vars förlängda sjukpenning gått ut efter 914 dagars sjukdom.

De nya reglerna ska fortfarande gälla från den 1 januari.