Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler civila krigsoffer i Afghanistan

Annons

Tusentals civila afghaner föll offer för konflikten i landet under förra året - och siffran steg jämfört med året innan. Många dödades i korseld mellan regeringsstyrkor och talibaner.

Civilbefolkningen fick betala ett högt pris för kriget i det sargade Afghanistan i fjol. Enligt en ny FN- rapport steg antalet civila offer för konflikten med 14 procent till 8 615 - varav 2 959 döda och 5 656 skadade. Dödsfallen steg med 7 procent under 2013 jämfört med året innan, medan de skadade var 17 procent fler.

En märkbar trend under 2013 är att många civila fallit offer för korseld mellan regeringsstyrkor och talibanledda rebeller, skriver FN:s Afghanistaninsats, Unama, i rapporten. FN varnar också för att antalet kvinnor och barn som dödats stigit märkbart. Enligt FN-organet stod talibanledda attacker bakom 74 procent av offren.

Större roll

Den afghanska armén har tagit en allt större roll i kriget mot talibanerna sedan den Nato-ledda internationella insatsen lämnade över säkerhetsansvaret i juni i fjol.

Under 2011 registrerades dock det högsta antalet civila dödsoffer, 3 133, sedan den militära insatsen inleddes i slutet av 2001. Sammanlagt har 14 064 civila afghaner mist livet under de senaste fem åren.

Den svenska Försvarsmakten kunde på lördagskvällen inte redovisa hur många strider som svenska soldater varit inblandade i under fjolåret, men konstaterar att det inte rörde sig om ett större antal.

Ingen statistik

Försvarsmakten för ingen statistik över hur många civila som dödas i strider mellan svenska soldater och motståndsmän. Motiveringen är att det är svårt att få en samlad bild.

Det är väldigt sällan man har full kontroll på stridsfältet, säger Niklas Englund, vakthavande informatör på Försvarsmakten till TT.

Svenska freds- och skiljedomsföreningen är kritisk mot att Försvarsmakten inte räknar civila dödsoffer, eftersom det gör det svårare för anhöriga till dödsoffren att söka kompensation.

Mer läsning

Annons