Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler butiker väljer kort

Annons

Allt fler butiker och hotell tar bort möjligheten för kunder att betala kontant. Tanken är att minska rånrisken och slippa kostnader för kontanthantering. Men kunderna bestämmer till slut, enligt Svensk Handel.

Framme vid kassan på sängkedjan Kungsängen finns skyltar som meddelar kunderna att de bara kan betala med kort. Så har det varit i över ett år.

Nu är hanteringen av pengar enklare och säkerheten för personalen har ökat. De flesta kunder ser det som positivt, säger Peter Klingsell, säljare på Kungsängen.

Kontantfria butiker är än så länge ganska få, men enligt Bengt Nilervall, betalansvarig vid Svensk Handel, finns ett ökat intresse bland handlarna.

I vissa butiker betalar redan 90-95 procent av kunderna med kort, då blir kontanthanteringen en onödig kostnad. Ofta handlar det om säkerhetsskäl, att personalen inte ska utsättas för risker när de hanterar kontanter, säger han.

Han menar dock att det är kunderna som bestämmer om butikerna tar hela steget ut.

Skulle det visa sig att konsumenterna faller ifrån kommer man att gå tillbaka till kontanter.

Den kontantfria handeln finns framför allt där kunder spenderar stora summor.

Dyra köp är lika med kort, eftersom kunderna inte går och bär fler tusen kronor på fickan, säger Bengt Nilervall.

Trenden med minskad kontanthantering går också att hitta inom hotell- och restaurangbranschen.

Framför allt bland hotell. Där sätter kunderna upp allt de köper på rummet och betalar sedan slutnotan med kort, säger Clemens Wantschura, utvecklingschef vid Visita.

Restaurangerna är mer tveksamma till bytet.

Det blir fler och fler, men det är svårt att gå över till kort i till exempel krogsammanhang där en kortdragning med signering går för långsamt, säger Wantschura.

På Svensk Handel sias det om en framtida ökning för betalningsmöjligheter i mobilen.

Det man ser i dag är att kortet flyttar in i mobiltelefonen, men jag tror att det kommer dröja väldigt lång tid innan kontanterna försvinner helt, säger Bengt Nilervall.

Mer läsning

Annons