Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler brott klaras upp

Fler brott klaras upp, men färre leder till åtal förutom i Västernorrlands län. Där ökar båda delarna. Det visar Brottsförebyggande rådets senaste statistik för 2007.

Brottsstatistiken för 2007 visar en ökning både när det gäller anmälda och uppklarade brott. I Västernorrland däremot ökade även brott som leder till åtal från 4 562 till 5 226.

Enligt Börje Öhman, kriminalchef för Västernorrlands polismyndighet, är förklaringarna till detta en tätare samverkan med åklagarmyndigheterna, ett större utnyttjande av DNA tekniken samt de nytillsatta förundersökningsledarna.

Dessa, fem till antalet, godkänner och beslutar alla brottsanmälningar i länet till skillnad från tidigare år då varje kommun hade sin egen förundersökningsledare.

- Alla anmälningar hälls i samma tratt. På så sätt blir samordningen bättre och snabbare och mer drivna beslut tas, säger Börje Öhman.

- Utan att överdriva är vi topp fem i Sverige av län som förbättrat och utvecklat sitt utredningsarbete.

Enligt Brottsförebyggande rådet klarades 436 000 brott upp av polis eller åklagare, vilket är en ökning med 5 procent mot 2006.PETTER STJERNSTEDT


Webbredaktör
MADELENE HOLMGREN
070-650 31 67