Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler biodlare i Västernorrland

Biodlarna i Västernorrland blir allt fler. Hittills i år har länets biodlaredistrikt ökat sitt medlemsantal med 16 personer. Det placerar Västernorrland på fjärde plats av de distrikt i Sverige som har ökat sitt medlemsantal mest från förra året.

Antalet medlemmar i Västernorrlands läns biodlaredistrikt har ökat med knappt åtta procent sedan förra året – från 187 till 203. Av landets 25 distrikt har bara Stockholm, Uppsala och Halland registrerat en större ökning i medlemsantalet.

Birgitta Edholm driver Norabygdens Honung i Kramfors. Hon började som hobbybiodlare med två bisamhällen 1996. I dag har hon 40 samhällen och en bra sommar rymmer varje samhälle 60 000–70 000 bin.

– Jag tycker att det är jättebra att det finns ett intresse för biodling. Att det ökar ute i Europa främjar ju inte vår biologiska mångfald eller våra öppna landskap här, så det är viktigt med lokal honung, säger hon.

Sett över hela landet har Sveriges biodlares riksförbunds medlemsantal ökat med fem procent jämfört med förra året. Det finns inget krav på att biodlare ska vara medlemmar, men enligt förbundet själva vill de flesta som ägnar sig åt biodling vara det. 90 procent av medlemmarna är hobbybiodlare.

En stor skillnad syns också i könsfördelningen bland medlemmarna. För tre år sedan var 26 procent av biodlarna kvinnor och i dag utgör kvinnorna 44 procent av medlemmarna.

– Det har funnits bra förebilder, så är det nästan alltid. Det har varit bra kvinnor som har hållit i kurser och då tror jag att det känns naturligt för fler att börja, säger Brigitta Edholm.