Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler bestulna på sina nummerplåtar

Annons

Antalet registreringsskyltar som är på vift har ökat stadigt de senaste åren. Enligt polisen används stulna skyltar både vid brott och olika slags fusk.

De försvunna skyltarna har ökat med 34 procent mellan juli 2006 och juli 2013. En del skyltar tappas eller går sönder, men många stjäls också.

Det finns en hel radda tänkbara anledningar till att ta en skylt. Ofta är fusk involverat, som till exempel att slippa betala trängselskatt. Eller så är det för att försvåra för polis vid grövre brottslighet, till exempel rån, säger Marie Hummer, närpolischef i Solna.

Ökade med trängselskatten

En förklaring till ökningen är, enligt Transportstyrelsen, att fordonsparken i Sverige har ökat. Men ökningen av förkomna registreringsskyltar är större än ökningen av antalet fordon.

I Stockholms län är ökningen av just stulna skyltar markant, vilket tros bero på införandet av trängselskatt 2007. 56 skyltar anmäldes stulna 2002, 2008 var siffran uppe i 5 409. I år har hittills 4 168 stulits. Brottet är dock inte stöld, utan egenmäktigt förfarande.

Sällan grövsta brottet

Det är enkelt att ta skyltar. Jag tror att ökningen i mina områden har ett samband med att vi har ganska mycket inbrott och det är högst troligt att det har ett samband med brott där man tjänar på att ha falska skyltar, säger Marie Hummer.

En som ser problemet med stulna skyltar är Robert Dimmlich, vd på branschorganisationen Svensk bensinhandel.

Vid misstanke kollar vi upp registreringsskylten och min känsla är att antalet (stulna skyltar) har ökat. Polisen borde sätta resurser till för att lösa det. För väldigt sällan är det här det grövsta brottet. Hittas personen kan man ofta få fram tjuvgods eller efterlysta personer, säger han.
Annons