Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler asylsökande barn får stanna

Annons

Fler asylsökande barn ska få stanna i Sverige sedan regeringen och Miljöpartiet gjort upp om en ändring i utlänningslagen.

Men hur många fler som får stanna går inte att säga ännu, enligt Migrationsverket.

Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet (MP), ser stor betydelse i ändringen.

Vi har haft en lagstiftning som varit väldigt restriktiv där vi sett fall där personer som borde få stanna inte fått det. Därför är det viktigt att göra det här. Det innebär konkreta förbättringar för barn och familjer som i dag tyvärr inte får stanna i Sverige, säger hon.

Det var förra våren som regeringen och MP kom överens om en förändring i utlänningslagen.

Skrivelsen om "synnerligen" ömmande omständigheter ändras. Från den 1 juli i år ska det i stället stå att barn under 18 år, och deras föräldrar, kan få uppehållstillstånd om deras omständigheter är "särskilt ömmande".

Nu har MP och regeringen förhandlat fram hur den nya lagen ska tillämpas.

I departementsskrivelsen ges en rad konkreta exempel på faktorer som kan beaktas som särskilt ömmande omständigheter, till exempel om barnet saknar socialt nätverk i hemlandet men fått ett sådant i Sverige. Det kan också handla om barn med en svår sjukdom och där ett uppbrott skulle få märkbara negativa konsekvenser. Hur länge barnet varit i Sverige kan också ingå i bedömningen.

TT: Finns inte ett problem i gränsdragning, vad som ska bedömas som svår sjukdom?

De exempel vi ger i departementsskrivelsen är viktiga men ska inte ses som uttömmande. Man ska titta på situationen i varje enskilt fall, säger Maria Ferm.

De barn som överklagar ett avvisningsbeslut ska också få en mer generös prövning.

Hur många fler barn som kommer att få stanna på grund av förändringen går inte att säga ännu.

Vi har ännu inte sett den slutgiltiga lagtexten. Innan dess är det svårt att dra några slutsatser. Vi vill inte hamna i en situation där vi spekulerar, säger Fredrik Bengtsson, presschef vid Migrationsverket, till TT.

Migrationsminister Tobias Billström (M) vill inte heller spekulera i hur många barn som kan beröras av ändringen.

Alla asylsökande bedöms individuellt. Det är en rättssäkerhetsgaranti, så det går i dagsläget inte att säga hur många barn som omfattas.

Personer som inte hunnit få sina ärenden avgjorda före den 1 juli 2014 kommer nu att prövas enligt det nya regelverket. Barn som vistats illegalt kommer inte bedömas annorlunda.

Alla som befinner sig i Sverige och omfattas av reglerna kommer att bedömas av det nya regelverket, säger Billström. Det är viktigt att vi nu gör ett förtydligande att barnens skäl inte behöver vara av samma tyngd eller allvar. Barnperspektivet ligger oss väldigt nära hjärtat och barnens bästa ska beaktas, säger Billström.

Alexandra Segenstedt, jurist på Röda Korset, är nöjd med ändringen men ser också brister.

Vi har väntat på förändringen och det är väldigt positivt men det kommer inte lösa allt, säger hon till TT. Det är viktigt med de här exemplen som ges att de gäller även de som varit här under illegal vistelse, annars blir lagen ganska verkningslös.

Mer läsning

Annons