Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler anmäler ärekränkning

Annons

Antalet anmälningar om ärekränkning har nästan fördubblats på tio år.

Så fort man känner sig kränkt gör man en polisanmälan, säger vice chefsåklagare Stephan Uttersköld till TT.

Men det är sällan en anmälan leder till något.

År 2002 gjordes närmare 6 400 polisanmälningar om ärekränkning, i fjol hade antalet ökat till 11 500. Och tendensen håller i sig, antalet anmälningar fortsätter att öka.

Fram till och med november i år hade det redan gjorts drygt 11 700 polisanmälningar om ärekränkning enligt preliminär statistik från Brottsförebyggande rådet, det är en ökning med nästan 11 procent jämfört med motsvarande period i fjol.

I Västmanland har ökningen varit rejäl. Magnus Nordström vid Västeråspolisens utredningssektion pekar på internet.

Min tolkning av ökningen är att det anmälningar som rör internet, att man förtalar varandra på Facebook, bloggar och Twitter.

Men en sådan anmälan leder väldigt sällan till någon rättslig påföljd som att ett åtal väcks, ett strafföreläggande utfärdas eller att det meddelas åtalsunderlåtelse. Under det första halvåret i år skedde det bara i 75 fall. Förklaringen till det är enkel.

Vi får inte åtala. Man är van vid att åklagare åtalar alla brott, men för vissa brott är det den drabbade som ska åtala. Dit hör förtalsbrott och förolämpning, säger Uttersköld.

Det finns undantag, exempelvis om den förtalade är ung eller att någon blir förolämpad med anspelning till sexuell läggning.

Mer läsning

Annons