Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler än Swedbank förvaltar inaktivt

Annons

Swedbanks fondbolag Robur har fått hård kritik för att ta betalt för aktiv förvaltning i fonder som i praktiken placerar sina tillgångar som en inaktiv indexfond. Men enligt Carl Rosén, vd på intresseorganisationen Aktiespararna, är man långt i från ensam om att göra detta.

Det är dessvärre väldigt vanligt att man säljer falskt aktivt förvaltade fonder, säger han.

Aktiespararna, som ligger i startgroparna för att inleda en juridisk process mot Swedbank, hoppas att detta i slutändan ska ge ringar på vattnet och rensa upp i hela fondbranschen.

På Aktiespararna räknar man med att mellan 1 000 och 2 000 av de fonder som marknadsförs i Sverige kan anses som falskt aktivt förvaltade. Och det finns en grundläggande logik till varför det ser ut så här.

För att slå sitt jämförelseindex måste förvaltaren av en aktiefond göra placeringar som avviker kraftigt från hur sammansättningen av aktier i indexet ser ut. Detta innebär dock stora risker. Slår placeringarna fel kommer fonden ge en lägre avkastning än sitt jämförelseindex. Det riskerar inte bara att göra fondspararna arga utan kan i värsta fall innebära att fondförvaltaren förlorar sitt jobb.

Samtidigt har förvaltaren lite att vinna på att ta en sådan risk. Att vara fondförvaltare är ett välbetalt yrke som ofta innebär toppen på en karriärsstege. Så många fler steg finns med andra ord inte att ta även för den som lyckas extremt bra med sina placeringar.

Då är det bättre att ligga och slicka index så kan du sova gott om natten och riskerar i alla fall inte att få sparken. Det är genuint mänskligt beteende, säger Carl Rosén.

Mer läsning

Annons