Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler än 300 gripna i Köpenhamn

Mellan 300 och 350 gripna demonstranter hålls sittande på Amagerbrogade i väntan på transport till arrestlokalerna. Samtidigt är det oroligt vid Christiania, där det kastas sten mot polisen, uppger vice polisinspektör Rasmus Bernt Skovsgaard för TT.

Gripandena gjordes i förebyggande syfte.

De hade kastat sten, maskerat sig och krossat rutor, berättar han.

Polisen har ingen uppgift om hur många som deltagit i den stora demonstrationen. Inledningsvis uppgavs siffran 30 000.

Det är riktigt att vi vid en tidpunkt uppskattade antalet till 30 000. Men sedan anslöt fler och vi slutade att räkna, säger Skovsgaard.

TT:s utsända beskrev stämningen längst fram i demonstrationståget som glad och festlig.

Jag brukar aldrig demonstrera och jag är inte med i någon miljöorganisation, men i debatten om klimatet vill jag visa mitt engagemang, sade en av demonstranterna, Köpenhamnsbon Nikolaj Olsen, som hade med sig sitt lilla barn i sin cykelkorg.

Även hans tillresta bekant Jerome Carey hade sitt barn i sin cykelvagn och Carey betonade att det "är viktigt att man är många och visar sin solidaritet".

På flera ställen runt om i Köpenhamn visiterar polisen utvalda personer på väg mot den stora klimatdemonstrationen. En man som bar på en väska med så kallade krysantemumbomber har gripits av polisen i Köpenhamn. Mannen greps på Axeltorv strax efter klockan 12, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

I mannens väska hittades 20 fyrverkeripjäser och två krysantemumbomber.

Väskan hämtades av en bombrobot och har förts bort för undersökning, skriver Ekstrabladet på nätet.

Även vid Christiansborgs Slotsplads där demonstranterna samlas genomförs visiteringar, rapporterar TT:s utsända.

En reporter och en fotograf från norska Dagbladet hörde till dem som stoppades. Polisen tog gasmasker och hjälmar ifrån dem.

Det är sinnessjukt och det medför en extra risk för oss i vårt arbete, sade reportern Torbjörn Grönning till nyhetsbyrån Ritzau.

Vid lunchtid hade sex personer anhållits, varav två för överträdelse av vapenlagen, en för haschinnehav och resten för överträdelse av polislagen.

Samtliga de 75 personer som greps i samband med fredagens demonstration har släppts, men några av dem har utvisats från Danmark.