Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler äldre ska kunna jobba deltid

Annons

Äldre ska kunna jobba mer och tjäna pengar utan att förlora bostadstillägg. Det tycker regeringen som vill införa ett fribelopp för arbetsinkomster.

Inkomsterna ska vara skattefria upp till 24 000 kronor per år för ålderspensionärer som fyllt 65 år.

För de med låga pensioner kommer det att bli rejält mycket mer lönsamt om man vill ta något litet arbete, säger socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) till TT.

Många nyblivna pensionärer - 30 procent av alla 66-åringar - har beskattade arbetsinkomster, enligt Ulf Kristersson.

Men bland dem med lägre pensioner är det mycket färre, och då ställer vi oss frågan om det kan bero på att de inte tjänar en krona på det. Det är en principiellt viktig förändring. Även de som gått i pension ska veta att om de vill arbeta ska de ha rejäl nytta av det rent ekonomiskt.

Pensionärernas Riksorganisation, PRO, ställer sig positiv till förslaget.

Det är bra att man har upptäckt, sent omsider, de här marginaleffekterna som gör att man inte blir så intresserad av att jobba, säger Curt Persson, PRO:s ordförande. Om det sen är tillräckligt kan man diskutera, men det är ett steg i rätt riktning, fortsätter han.

Regeringen har valt att lägga taket på fribeloppet vid 24 000 kronor per år eftersom man tror att dem förslaget riktar sig mot mest vill dryga ut pensionen.

Fribeloppet införs den 1 januari 2014 och beräknas kosta 16 miljoner kronor första året, därefter 30 miljoner kronor per år.

Mer läsning

Annons