Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler aborter med kromosomtest

Annons

Allt fler landsting erbjuder gravida kvinnor att ta så kallade KUB-test, för att ta reda på om fostret har en kromosomförändring, som Downs syndrom.

Detta har lett till fler tidiga aborter i dessa landsting på grund av kromosomförändringar.

Det visar en rapport från Socialstyrelsen som presenteras i dag.

Vad vi också har sett som en effekt är att de tidiga aborterna har lett till att foster som ändå hade blivit missfall ett par veckor senare aborteras. Missfall är vanligt när fostret har någon kromosomavvikelse, säger Karin Källén, utredare på Socialstyrelsen och docent i reproduktionsepidemiologi vid Lunds universitet.

2012 erbjöd alla landsting utom fem KUB-tester, oftast till mammor över 35 år, visar rapporten. Sex landsting låter alla som vill genomföra testet, oavsett ålder.

Antalet barn födda med Downs syndrom har dock inte minskat nämnvärt. Detta beror på att fler äldre mammor balanserar upp det ökade antalet aborter. I Sverige har ungefär ett barn av 700-800 födda Downs syndrom. Sannolikheten för att barnet ska ha Downs syndrom ökar ju äldre mamman är.

Ett KUB-test är en kombination av ett ultraljud och blodprov. Tillsammans med mammans ålder räknar man sedan ut en siffra över sannolikheten för att fostret har en kromosomförändring. Med hjälp av resultatet får föräldrarna ta ställning till om de vill ta ett fostervatten- eller moderkaksprov. Detta ger till skillnad från KUB-testet ett klart besked om kromosomförändring, men är förenat med en risk för missfall.

Karin Källén pekar på flera fördelar med KUB-testen. Det är ofarligt för fostret, billigare att utföra och har lett till att det görs färre fostervattensprov.

Mer läsning

Annons