Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flärdfullt och förrädiskt när friarna är i farten – premiärdags för en rysk klassiker med Höga Kusten teaterförening

/
  • Friarna flockas kring den unga giftaslystna Agafja Tichonova – och komplikationer uppstår.
  • Den ränksmidande Ilja, Robert Sandström, charmar in sig hos sin påstådda släkting Agafja, Satu Latvala Eriksson. .
  • Linn Bodin spelar den unga Agafjas krassa faster.

På fredag är det premiärdags. Frasande siden, nervöst fladdrande solfjädrar och en doft av flärd och pengar omger Höga Kusten Teaterförening och premiären av Nikolaj Gogols klassiker "Frieriet".
Men på fåfängans marknad är allt inte vad det verkar vara.

Annons

– När man ligger så här i sin ensamhet och ingenting har att göra och börjar tänka, så kommer man till att man faktiskt äntligen borde gifta sig!

Det grånade hovrådet Ivan Podkolesin är en av fyra frodiga friare som uppvaktar den giftaslystna Agafja Tichonova i Nikolaj Gogols pjäs "Frieriet". Berättelsen om de överåriga, excentriska herrarna och det fåfänga föremålet för deras kärlek är en både besk och uppsluppen historia om mänskliga tillkortakommanden, fåfänga och storhetsvansinne – allt speglat i satirikerns skarpa öga.

Nikolaj Gogols "Frieriet" hade urpremiär 1842. Höga Kusten Teaterförening har plockat upp pjäsen och ser till att den får nypremiär; fredagen den 4 mars är det dags för den första föreställningen på Centrumhuset i Ullånger. Länsregissör Iso Porovic svarar för regin och polerar skådespelarnas prestationer in i det sista.

Under tisdagskvällen var det repetition i full kostymering; frasande sidenklänningar, åtsmitande sidenvästar, skor med blänkande spännen och nervöst fladdrande solfjädrar är bara något av all den rekvisita som ger föreställningen doft och färg av 1800-talets Ryssland. Kläderna har lånats ut av Olga Peshkova utanför Sollefteå, som driver "Tidens Poesi" med bland annat kostymfotografering och temaresor som specialitet.

"Frieriet" tillhör en av Nikolaj Gogols mest spelade pjäser tillsammans med "Revisorn". Trots ett underliggande allvar hade Gogol en förmåga att teckna minnesvärda gestalter med doft av karikatyr och sätta samhället under satirikerns skarpa lupp.

Men det är också en högst varm och levande kärleksförklaring till det som mänskligt är; repetitionerna är inne i sitt absoluta slutskede och de noga utmejslade karaktärerna spelas med stor frejdighet av ensemblen. Den skåpsupande äktenskapsmäklerskan Fjokla Ivanovna är bara en av många minnesvärda karaktärer.

Handlingen kretsar kring Agafja, som spelas med bravur av Satu Latvala Eriksson.

– Allting kretsar kring henne, hon är bortskämd och inte så jättesmart, konstaterar Satu Latvala Eriksson.

– Hon är lite lättfotad, ska tyckas vara fin i kanten och tycker att hon fått en väldigt bra uppfostran; hon är kräsen och vill ha en adelsman nu när hon ska gifta sig. Anledningen ska jag inte tala om, haha.

Pjäsen spelas på Centrumhuset den 4 och 5 mars samt på Thuleteatern i Örnsköldsvik den 11, 12 och 13 mars.

* * *

Läs också: Den odemokratiska staden - om urban diktatur och byn som fostrade en statsminister

För fler kulturnyheter varje dag: Följ kulturredaktör Katarina Östholm på facebook:

Läs mer kultur och hitta alla artiklar på vår hemsida