Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flamenco som breddar kulturen i våra trakter

På IOGT/NTO-lokalen Valhalla i Drömme framfördes Flamencoföreställningen Aire de Vida: ORIGEN i söndags, den 28 februari.

Flamenco är en spansk konstform med sång, musik och dans, vars ursprung är okänt. Musikaliskt inflytande visar att de kommer från många olika håll, exempelvis Indien, Marocko, Egypten, Grekland och flera andra länder, ofta längs med Medelhavets stränder. Flamenco förknippas oftast med de spanska romerna. Flamencon innehåller tre grundelement: el cante – sången, el toque – gitarrspelet samt el baile – dansen.

I den här föreställningen står begreppet Ursprung i centrum, där sång och musik flätas samman med rörligt, projicerat bildmaterial från musikdokumentären ”Origens – A window towards voices”, av Ellen Pontara och Roland Pantze. Scener från filmen projiceras på en duk så att ensemblen stundtals verkar sitta inne i filmens miljö. Det som sker i flamencons intima mindre rum, ibland inåtvända och alltid nära, ställs bredvid och i den norrländska naturens element. Och här möter flamencon det nordiska landskapet med de lappländska vidderna och tillför en trolsk kontrast till flamencons nerv. Flamencogitarrens skarpa toner ljuder över fjällkammarna och fjällbäcken lyssnar till sångens djupa klang. Vad är ursprung?

Ensemblen, som bestod av: Ellen Pontara (sång), Per Lenner (gitarr), Pia Pohjakallio (dans), Kai Sundquist (träblås), var otroligt duktiga. Programmet framfördes mycket professionellt av de fyra aktörerna.

För oss oinvigda, kanske att man ändå saknade lite mera information om föreställningen innan den började, eftersom inte alla lyssnare är så bevandrad i det spanska språket. Och eftersom karaktären är likartad i alla nummer och handlar om att sjunga och dansa från djupet av sin själ i många molltoner genom hela föreställningen hade nog programmet med fördel kunnat kortas av en hel del. Arrangörerna ska dock ha en eloge för deras arbete för att sprida och bredda kulturen i våra trakter.

Bengt Öhgren

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel