Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjällström bäste svensk i premiären

Annons

Förhoppningen är att få med sex svenska puckelpiståkare till OS i Sotji.

I lördagens världscupspremiär i finländska Ruka visade i alla fall en att han har där att göra.

20-årige Ludvig Fjällström blev 15:e man och ende svensk i finalen.

Förra säsongen avslutade Ludvig Fjällström med en åttondeplats. Den här inledde han med att fixa en finalplats. Där slutade han förvisso näst sist, men visade ändå att han tagit några kliv från föregående år.

Vi pushade på rätt ställen, och taktiskt lade vi upp det bra. Jag är ändå nöjd med det jag gjorde, jag har aldrig åkt en så bra mittsektion och jag var snabbare än förut, säger han.

Fjällström satsade på att öka farten till finalen, och var över en halvsekund snabbare än i kvalet. Men det gjorde också att en miss i landningen efter bakåtvolten i andra hoppet grusade förhoppningarna om en högre placering och en plats i superfinalen, där de sex bästa åkarna gör upp om topplaceringarna.

"Tuffaste backen"

Det viktiga var redan klart i och med finalplatsen, men det är synd att sån grej ska avgöra.

Kravet från SOK för en OS-biljett är två topp åtta-placeringar. Ludvig Fjällström står fortfarande kvar på en, men tror och hoppas kunna fixa en till på de fem tävlingarna som återstår innan spelen i Sotji.

De här senaste dagarna har jag verkligen hittat hur jag vill åka. Det här är också en av de tuffaste backarna. Att komma till USA, få lite mer skidåkning i kroppen och försöka bibehålla det som har varit bra här - då kommer jag inte behöva göra det där misstaget nästa gång.

Spett startade inte

Rutinerade Per Spett är Sveriges största OS-hopp inom puckelpisten men han kom inte till start i Ruka. Smärtor i ryggen efter en dålig landning på träning tidigare i veckan gjorde att 28-åringen från Kiruna valde att stryka sitt namn från startlistan.

Det är inte värt att riskera att det blir någonting som sitter i över hela den kommande Nordamerika-turnén, säger Spett.

Adam Gummesson gick näst bäst av svenskarna och slutade på 37:e plats. Oscar Eriksson blev 41:a, Nils Wersén 43:a och Jens Lauritz 50:e av totalt 65 åkare som tog sig i mål i den hårda och isiga backen.

På damsidan blev Veronica Carlqvist 25:a och Julia Nilsson 37:a.

Herrarnas tävling vanns av kanadensaren Mikaël Kingsbury före landsmannen Alex Bilodeau och Sho Endo, Japan.

Hannah Kearney, USA, var överlägsen i damernas final och vann före Justine Dufour-Lapointe, Kanada, och Aiko Uemura, Japan.

Mer läsning

Annons