Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fiskodlingsstriden är avgjord

Miljödomstolens domar i ärendet nya fiskodlingar i Ullångersfjärden kan sägas ha blivit något av en kompromiss. Domstolen gick i princip på länsstyrelsens linje och säger ja till de två odlingarna vid Mjältösundet som länsstyrelsen redan gett klartecken för.

Däremot gav man exploatören, Ålands fiskförädling AB, avslag i deras överklagan om att få tillstånd också för de två odlingarna vid Värns och Västervalto som länsstyrelsen sagt nej till. Naturskyddsföreningen hade överklagat länsstyrelsens tillstånd för odlingarna vid Mjältösundet som man ansåg var alldeles för miljöskadliga, medan Ålands fiskeförädling överklagat de två avslagen för odlingarna längre in i Ullångersfjärden som de menar inte skulle påverka miljön negativt.

Dessutom hade ett stort antal boende i området också överklagat de tillåtna odlingarna vid Mjältösundet. Men där ansåg miljödomstolen att de boende inte kunde anses som sakägare, detta eftersom man bodde 400 till 4000 meter från de tänkta odlingarna och enligt domstolen därför inte skulle utsättas för direkta olägenheter.

Helt avgjord är frågan dock inte eftersom det här beslutet som kom häromdagen också kan gå vidare till Miljööverdomstolen.ANDERS LIDÉN
070-316 84 92

Webbredaktör
MADELENE HOLMGREN
070-650 31 67